New Templates by Blue host

Gyakran Ismételt Kérdések (szerszám)

Pin It

Gyakran ismételt kérdések (szerszám)

Mi a különbség az ütvefúrógép és a pneumatikus fúrógép között?

Akkumulátoros gépet szeretnék venni, az akkumulátornál mire kell ügyelni?

Hogyan tehetem hosszabb életűvé gépeimet?

Látom, lehet önöknél kapni többfajta kialakítású csiszológépet, melyiket tudom és hol a lehető leghatékonyabban használni?

Kisebb barkács munkákat végeznék otthon, milyen szerszámokat javasolna?

Mikor kell éleznem a fűkasza vágótárcsáját?

Fűnyírót vásárolnék benzineset vagy elektromosat vegyek?

Melyek a Li-ion technológiás akkumulátorok előnyei?

Hogyan működik a Metabo gépeknél az XXL garancia regisztrációja?

Milyen sarokcsiszoló alkalmas betoncsiszolásra és vágásra?

Milyen géppel lehet még sarokcsiszolón kívül betont vágni?

Milyen üzemagyagot kell a benzines láncfűrészekbe tölteni?

Miért érdemes a láncfűrészek láncolajzását speciális lánckenő olajjal végezni?

Hogyan válasszunk benzines fűnyírót?

 

Mi a különbség az ütvefúrógép és a pneumatikus fúrógép között?

Az ütvefúrógép ugy van kialakítva, hogy a forogva vágó mozgást, tengelyirányú ütögetéssel egészíti ki. Ezt legegyszerübben egy forgó ék beépítésével biztosíthatjuk. A fúróórsóra erősített ék, forgása közben felcsúszik az ékpályán, majd annak végén visszazuhan. Az így létrehozott ütés impulzusereje annál nagyobb, minél nagyobb erővel szorítjuk rá a gépet a megmunkálandó felületre.
A másik megoldás - mely a kezelő fizikai adottságitól független - elektropneumatikus elven működik. A gép erőforrása egy villanymotor, mely hajtókar segítségével - a robbanó motorokhoz hasonlóan - egy hengerben mozgó dugattyút (gerjesztődugattyú) kényszerpályán mozgat. A gerjesztődugattyú elött a hengerben a szabad mozgásra képes, röpdugattyú helyezkedik el.  A tömített dugattyúk nem érnek össze, közöttük  légpárna helyezkedik el. Az előre mozduló gerjesztődugattyú a légpárna segítségével előre lendíti a röpdugattyút, az pedig a verőszár beiktatásával a fúrószárnak adja át az ütésenergiát. Eközben a villanymotor forgatja a szerszámbefogót, ezzel biztosítva a fúrószerszám furatfenékhez képest való helyzetváltozását (forgás).
Ebből következik, hogy az elektropneumatikusan működő gépek:
Nem ütve fúrnak, hanem forogva vésnek
Mivel nem tudnak vágni, csak törhető anyagot képesek megmunkálni


Akkumulátoros gépet szeretnék venni, az akkumulátornál mire kell ügyelni?

Az akkumulátor egy olyan készülék, amely villamos energiát  tárol . Erre úgy képes, hogy töltéskor (villamos energia bevitel) kémiai reakció lép fel. Kisütéskor (villamos energia leadás) ez megfordul és visszakapjuk az akkumulátorba vezetett energia egy részét. Az akkumulátorok tárolóképességének a mértékegysége az amperóra (Ah), mely megmutatja, hogy egy bizonyos áramerősséget mennyi időn keresztül tud biztosítani, vagy egy órán keresztül mekkora áramrősséget képes leadni.
Legismertebb formája az ólomakkumulátor. Ezeket elsősorban gépjárművekben alkalmazták. Méretük és súlyuk miatt azomban nem voltak alkalmasak kéziszerszámok üzemeltetéséhez.
Alternatívát a Ni-Cd akkumulátorok jelentettek. Nevét az alkalmazott anód és katód anyagáról kapta. Ezek az akkumulátorok lényegesen kisebbek és könnyebbek lettek. Hátránya azonban a kristályképződés. Ez azt jenti, hogy ha az akkumulátort sokáig állni hagyják, az abban található aktív részecskék hajlamosak nagyobb kristályokba rendeződni, amely kapacitáscsökkenéshez vezet. Ez ellen - havonta egyszer - a teljes lemerítéssel lehet védekezni.
Az akkumulátorok fejlesztése során kialakult a cél: minél nagyobb kapacitás mellet minél kisebb méret és tömeg - tudományosan: minél nagyobb energiasűrűség - kialakítása.
A Ni-MH akkumulátorokban - a Ni-Cd-hoz hasonlóan - a pozitív oldalon nikkel található, ellenben a negatív oldalon egy speciális hidrogénmegkötő fémötvözet van. Töltéskor ez a fémötvözet megköti az elektrolit hidrogénjét, kisütéskor pedig leadja azt. Ennek köszönhetően az ilyen akkumulátorok kapacitása 10 - 40%-kal nagyobb, mint a Ni-Cd akkumulátoroké, valamint kevésbé hajlamosak a kristályképződésre. Ezzel szemben lassabban tölthetőek, és rövidebb az élettartamuk.
A legújabb fejlesztések eredménye a Li-Ion technológia. A nevét a töltés tárolásáról gondoskodó lítium-ionokról kapta. Ezek az ionok töltéskor a negatív - szén alapú - elektródához, kisütéskor pedig a pozitív - fémoxid - elektrodához vándorolnak. Az anódot és a katódot szerves elektrolit választja el egymástól.
Ennek a típusnak nagyobb a kapacitása és a cellafeszültsége, minek következtében az energiasűrűsége mintegy háromszorosa a Ni-Cd-nak, és másfélszerese a Ni-MH-nek. Ezen kívűl kisebb méretű és lényegesen könnyebb. Mivel az önkisülése elhanyagolható sokkal tovább tárolható (újrafeltöltés nélkül). Nincs memóriaeffektus, vagyis bármikor töltethető.

Hogyan tehetem hosszabb életűvé gépeimet?

  • Mindenekelőtt olvassa el a HASZNÁLATI UTASÍTÁST, és az ott leírtaknak megfelelően használja a készüléket.
  • A KÉSZÜLÉKET FÚRÁS ÉS VÁGÁS ESETÉN CSAK A MEGFELELŐ FORDULAT ELÉRÉSE UTÁN ENGEDJE BELE A FURANDÓ VAGY VÁGANDÓ FELÜLETBE, MERT SÚLYOS KÁROSODÁST SZENVEDHET KÉSZÜLÉKE!
  • (Hiba eredménye: fogaskerék lefokozás)
  • Ne használja a gépet a műszaki paraméterekben meghatározott maximális terhelhetőség felett.
  • Mindig ügyeljen a szerszámok, adapterek, magfúrók és egyéb tartozékok megfelelő rögzítésére, így nemcsak a gép, hanem a saját és kollégái testi épségét is óvja.
  • Amennyiben a gép a megszokottól eltérő hangot ad ki, ne használja tovább a készüléket, hanem kérjen tanácsot szervizes kollégáinktól.
  • Mindíg ügyeljen arra, hogy a gépet ne érje külső környezeti hatás, csapadék, mert az gyorsítja a gép természetes elhasználódását.
  • A gépet időnként tisztítsa meg a használat során rárakódott fém és egyéb poroktól szennyeződésektől.Ha a készülék hűtést igényel, akkor gondoskodjon annak gondtalan működéséről - töltse fel a hűtőfolyadék tartályt vízzel, ellenőrizze a csövek épségét és szivárgásmentességét.

Látom, lehet önöknél kapni többfajta kialakítású csiszológépet, melyiket tudom és hol a lehető leghatékonyabban használni?

A csiszolás majdnem minden felületkezelésnél az előkészítés része. Ismerje meg, hogy melyik csiszoló milyen alkalmazáshoz való.
A csiszolás majdnem minden felületkezelésnél az előkészítés része. A különböző befejező csiszolásokhoz mindenesetre eltérő csiszológépekre van szükség:
A deltacsiszoló sarkok megmunkálására, az excentrikus csiszoló mind egyenes, mind enyhén ívelt felületek csiszolására is alkalmas. A kisebb egyenes felületek lemunkálására jól használható a rezgőcsiszoló, nagy padlófelületek csiszolására pedig a szalagcsiszoló.
A rezgőcsiszoló és a deltacsiszoló használata gyakorlatilag semmilyen veszéllyel nem jár, a keletkezett csiszolási por elszívásáról azonban folyamatosan gondoskodni kell. Az excentrikus csiszolók használatakor sincs szükség védőberendezésekre. Ha két kézzel, az erre a célra szolgáló fogantyúnál fogva tartja a készüléket, gyakorlatilag semmi sem történhet.
A szalagcsiszoló használatához azonban némi gyakorlatra van szükség. A gép spontán megugrásának az elkerülése érdekében mindig nagyon óvatosan helyezze a szalagcsiszolót a megmunkálandó felületre. Ezen kívül fontos, hogy biztosan tartsa a gépet, de ne nyomja rá.
Minden munkadarab csiszolását több lépésben végezze, és a szemcsézet minden lépésben finomabb (80-as csiszolópapírtól kezdve 220-asig). Az is fontos, hogy a csiszológépet mindig a fa erezetének irányában mozgassa, soha ne arra merőlegesen.

Kisebb barkács munkákat végeznék otthon, milyen szerszámokat javasolna?

Kisebb javítási munkák elvégzéséhez nem kell mindjárt egy nagy gépparkot beszerezni. Kezdetben elegendő, ha egy ütvefúróval rendelkezik.
Ahogy később egyre több feladatot szeretne elvégezni, ráért további elektromos kéziszerszámokat beszerezni.
Az ütvefúró fa és fém, valamint - bekapcsolt ütőmű mellett - falazatok fúrására is alkalmas. Ajánlatos két sebességfokozattal rendelkező fúrógépet választani. Az első sebességfokozatban elegendő erő áll rendelkezésre a vastag fúrókhoz és nagyobb csavarok becsavarásához, míg a második fokozat kisebb átmérőjű furatok készítésére szolgál.
Ha otthonában a falak nagy része betonból készült, előnyösebb egy kis fúrókalapács használata. Ez szinte magától behatol a legkeményebb betonba is. Vásárláskor ügyeljen rá, hogy a fúrókalapács rendelkezzen forgáskikapcsolással, mert így vésésre is alkalmas.
A csavarok be- és kicsavarásának meggyorsítása érdekében ajánlatos beszerezni egy akkus csavarozót. Az akkus fúrócsavarozók teljesítménye lényegesen nagyobb - készülékek szereléséhez vagy bútorgyártáshoz ezért célszerűbb ezt használni.
Otthoni körülmények között nagyon sokoldalúan használható elektromos fűrész a szúrófűrész. Ez ugyanúgy alkalmas fa és faanyagok, mint farostlemezek, műanyagfóliák és fémek fűrészelésére. Ezenkívül fűrészlap helyett speciális szerszámfej is felszerelhető rá, és így alkalmas puha anyagok, pl. textíliák, bőr és szigetelőanyagok vágására is.
Egy tipp a szakemberektől: Az elektromos kéziszerszámok gyakran készletként is megvásárolhatók a hozzávaló kiegészítőkkel. Az ilyen ajánlatok jelentős árelőnnyel járnak.

Mikor kell éleznem a fűkasza vágótárcsáját?

Minden tankoláskor érdemes meghúzni egyszer reszelővel így mindig éles lesz.

Fűnyírót vásárolnék benzineset vagy elektromosat vegyek?

Elektromos fűnyíró fenntartása olcsóbb, de csak 50 méteres hosszabbítóig ajánljuk.
A benzinmotoros gépek előnye a mobilitás és a nagyobb teljesítmény, de ezek csak 10% -os lejtésig használhatók.

Melyek a Li-ion technológiás akkumulátorok előnyei?

A legújabb fejlesztések eredménye a Li-ion technológia. Nevét a töltés tárolásáról gondoskodó lítium-ionokról kapta. Ezek az ionok töltéskor a negatív - szén alapú- elektródához, kisütéskor pedig a pozitív - fém oxid - elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot szerves elektrolit választja el egymástól.
Ennek a típusnak nagyobb a kapacitása és a cellafeszültsége, minek következtében az energiasűrűsége mintegy háromszorosa a Ni-Cd-nak, és másfélszerese Ni-MH-nek. Ezen kívül kisebb méretű és lényegesen könnyebb. Mivel az önkisülés elhanyagolható, sokkal tovább tárolható újrafeltöltés nélkül. Nincs memória effektus, vagyis az akkumulátor bármely töltöttségi állapotában újra- vagy rátölthető.

Hogyan működik a Metabo gépeknél az XXL garancia regisztrációja?

A honlapunkon ki kell tölteni az XXL garanciára vonatkozó űrlapot. A regisztrálás után megjelenik egy hivatkozás, erre a hivatkozásra kattintva eljuthat az XXL garancia tanúsítványhoz, amelyet ki kell nyomtatnia. Hogyha a regisztrációs űrlapon megadta e-mail címét, akkor ide azonnal megkapja az XXL garancia kibővítésre mutató hivatkozást, hogy a tanúsítványt bármikor kinyomtathassa. Ezt a tanúsítványt kell elküldenie garanciális esetben az eredeti értékesítési bizonylattal, blokkal és a hibás készülékkel együtt.

Milyen sarokcsiszoló alkalmas betoncsiszolásra és vágásra?

A legújabb Dewalt sarokcsiszolók extra porvédelemmel vannak szerelve, ami megakadályozza a porszemcsék bejutását a motorba és a csapágyak is extra porvédett kivitelűek.


Milyen géppel lehet még sarokcsiszolón kívül betont vágni?

Létezik olyan láncfűrész, aminek a vágó élét ipari gyémántból készítik így ez is alkalmas illetve létezik olyan orrfűrész lap, aminek az éle vídiás. Ez csak korlátozottan alkalmas betonra ez inkább tégla, ytong, habbeton stb. vágásra használható.


Milyen üzemagyagot kell a benzines láncfűrészekbe tölteni?

A benzines gépek általában kétütemű motorral működnek. Ezekbe 95-s ólommentes benzint kell olajjal keverni 1:20 arányban. Érdemes speciális nagy fordulatszámra fejlesztett olajt használni. Létezik már négyütemű gép is, amihez nem kell már olaj.

Miért érdemes a láncfűrészek láncolajzását speciális lánckenő olajjal végezni?

Ezek az olajok úgy lettek fejlesztve, hogy elviseljék a fordulatszámot, így használat közben nem repül le a láncról, amivel növelik a vezető és a lánc élettartamát.


Hogyan válasszunk benzines fűnyírót?

Tudni kell a levágandó terület nagyságát, ami lényegesen megkönnyíti a dolgunkat. A gyártók a katalógusban feltüntetik ezt az adatot, így könnyen tudunk választani.

Pin It
Találatok: 8468